Waardeer en respecteer je de natuur wel echt? Of ben je meer egocentrisch als het gaat om het bezoeken of beleven van de natuur?
De nieuwe schoolweek stond in het thema van het ecokritische* perspectief en identiteitsvorming in friluftsliv. Tijdens deze week werden we vooral gevraagd te kijken naar onze perspectieven met betrekking tot onze relatie met de natuur, hoe deze is ontstaan en hoe deze verder ontwikkelt. Hierbij waren de hoofdvragen 'Wat is natuur voor jou?' en 'welke begrippen komen naar boven als je denkt aan de natuur?'.
Nadat we deze begrippen voor onszelf hadden bedacht konden we ze invullen in de matrix die weergeven wordt in de afbeelding hieronder (of hiernaast). Hierin verwijst 'anthropocentric' naar de manier waarop mensen de natuur benaderen en in hun wereldbeeld plaatsen, waarbij de mens als het middelpunt of de belangrijkste focus staat. En verwijst 'ecocentric' naar een ethische en folosofische benadering waarbij de natuur, inclusief ecosystemen en niet menselijke organismen, centraal staat en als waardevol wordt beschouwd.
Bron: The Nature in Culture Matrix (van Goga et al., 2018).
Door middel van deze opdracht kregen we een beter inzicht in de natuur tegenwoordig en hoe vaak deze geïdealiseerd wordt door de mens en hoe we hier zelf ook een (negatieve) bijdrage in leveren. Friluftsliv is hierbij een goed voorbeeld, de natuur wordt in dit geval alleen gebruikt voor ons eigen plezier. Hetzelfde kan gezegd worden over veel verschillende sporten of hobby's die buitendeurs plaatsvinden.
Naast deze confronterende en boeiende lessen ben ik in de weer geweest met klimmen, hiken en voorbereidingen voor de volgende excursie in Bessegen.
Samen met een klasgenoot ben ik op zaterdag teruggekeerd naar het meer waar we onze laatste excursie hebben gehad. Hier hebben we de middag met een boek in de zon doorbracht. Tijdens de hike zagen we op de bergtoppen in de verte al een laagje sneeuw liggen. Volgens de weersverwachtingen zal het vanaf volgende week ook gaan sneeuwen in Sogndal...
*Ecokritiek, verwijst naar een kritische benadering van literatuur waarin een bepaalde relatie tussen mens en ecologische kwesties of milieuproblemen voorkomt.